top of page
NATURA

Un estiu amb Connecta Natura ple de natura i biodiversitat!

Durant aquest estiu hem gaudit d’una gran quantitat d’activitats dedicades a la difusió de la tasca que fem amb Connecta Natura juntament amb totes les sòcies i persones col·laboradores!

Connecta Natura

1 d’octubre de 2023, a les 7:00:00


Sigue pel bon temps o bé perquè molta gent que durant l’any viu a les ciutats torna a l’estiu, molts pobles s’omplen de vida als estius, un moment en el qual els horts estan en la seva màxima esplendor i la imatge de tot això dona molt de goig. Aprofitant això, a Connecta Natura no ens hem aturat i per aquest motiu, hem organitzat diverses activitats dedicades a donar a conèixer les varietats d’hortícoles que s’han plantat des de sempre als nostres territoris. 


Aquestes trobades ens serveixen també per recollir aquells fruits que s’han multiplicat durant tot l’any a través de la Xarxa de Guardianes de Varietats i Coneixements Tradicionals. Les seves membres han plantat als seus horts varietats provinents del banc de llavors de les comarques de Castelló, del qual nosaltres en tenim cura. Ara arriba el moment en el qual els fruits maduren i ens cedeixen una xicoteta part per què en fem l’extracció i poguem retornar les llavors al banc. Una forma de mantenir el nostre patrimoni agrícola ben viu!I per celebrar-ho, vam començar per L’Aplec dels Ports, el qual es va amenitzar amb una degustació de productes locals i varietats tradicionals, on van participar Malaerba, la formatgeria La Planeta i la cervesa artesana i ecològica L’Audaç- La Somniada Coop. V. Seguidament, van arribar les jornades ‘Activem Betxí’, on es va dur a terme un taller d'empelts, un taller d’extracció de llavors, intercanvi de llavors d’hivern i tardor, activitats per a xiquets i xiquetes i també, el III Concurs de tomaca de varietats tradicionals 'Betxí amb tomaca', organitzat amb l’ONGD Pankara Ecoglobal. Unes jornades per a les quals es va comptar amb la col·laboració de l’Ajuntament de Betxí, la Fundació Novessendes, Ruralnostra, Som Betxí i Llaurant Un Futur Sostenible.


A partir d’aquí, el 5 d’agost, va ser el poble d’Albocàsser el que va acollir el següent punt de recollida de fruits, el qual es va acompanyar del II Tast de tomata 'Terme d'Albocàsser i de la xerrada  'Les varietats tradicionals de cultiu: patrimoni històric i cultural del nostre territori'. Tot això va ser possible gràcies a l’Associació Cultural l’Assegador i l’Ajuntament d’Albocàsser. Aquest últim es va encarregar de que l’activitat conclogués amb un concert de Pep Gimeno Botifarra. Després, ens vam traslladar a l’Alt Palància, on va tenir lloc la multitudinària ‘Festa de la Tomata’, on 120 persones es van congregar a la Cerveseria L’Audaç - La Somniada Coop. V de Soneja per gaudir d’una vesprada d’estiu plena de varietats tradicionals i alegria. Es va dur a terme un programa d’activitats per a totes les edats: el concurs de tomata 'La millor tomata de l'estiu!’, un 'tardeo' amb música i productes de proximitat, activitats per a infants de la mà de Runakai i també cinema a la fresca! 


I per últim, es va dur a terme una mostra i degustació de varietats tradicionals cultivades per la Xarxa de Guardianes de Varietats i Coneixements Tradicionals a Borriol. Una activitat a la qual persones de totes les edats es van apropar per conéixer la nostra tasca, després que l’Ajuntament de Borriol ens cedís un espai municipal per a realitzar l’extracció de llavors. aquesta activitat va comptar amb una demostració de fer ristres de tomates de penjar, així com un intercanvi participatiu de llavors.Totes aquestes activitats van ser possibles gràcies a les ajudes que atorga la Fundació Bancaixa i Caixabank, en el marc de Biodiversitat en Acció II: Varietats Tradicionals per a la Restauració d’Ecosistemes, beneficiari de la IV Convocatòria Mediambiental. 


Un estiu ple d’alegria, gaudi i festa per celebrar la sobirania alimentària que, de mica en mica, anem aconseguint!


COMENTARIS

Per a comentar cal iniciar sessió

Comments
Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page