NOTA: Aquesta secció és perquè tots els partits locals puguen expressar-se. La participació és voluntària i no es restringeix a cap grup polític la seua participació. El periòdic no es fa responsable del contingut que en aquesta secció s'exposa.
Volem un nou pequelar
Fa uns dies ens despertàvem amb la ingrata sorpresa de l’arribada d’una carta des de l’actual Conselleria d’Educació, Universitats i Ocupació que, en resum, qüestionava l’actuació prevista per a la construcció del nou Pequelar. En essència, el que feia eixa missiva era dir, entre línies, que el govern del PP i VOX no vol donar al poble de Betxí els 2,2 milions d’euros necessaris per enderrocar i alçar un nou edifici escolar que tinga les millors condicions per als nostres xiquets i xiquetes.
A part de ser una decisió incomprensible, cal tindre en compte que fa mesos que la Conselleria (l’anterior) ja ens va delegar els diners i que justament eixa delegació va ser refermada i corroborada per tots ells grups polítics representats al Ple de l’Ajuntament, fins i tot pel PP.
És a dir, el que es pretén és que la Conselleria d’Educació vaja en contra d’una decisió presa per la mateixa Conselleria d’Educació, gestionada pel Partit Popular, els representants del qual al nostre poble van votar a favor d’eixa actuació.
Tot plegat, un sense sentit que el que intenta és trencar la línia d’actuacions encetada fa uns anys pel programa EDIFICANT i que ha fet que, a Betxí, s’haja fet una inversió de 1.765.000€ per millorar el col·legi Cervantes-Dualde i vora 6 milions per fer un nou edifici de cicles formatius en l’actual institut.
Això deixa ben a les clares, ja des del principi, l’aposta que cada govern vol fer per l’educació pública valenciana. Amb l’anterior govern, la Conselleria duta per COMPROMÍS amb Vicent Marzà i Raquel Tamarit, van aportar la major inversió feta a Betxí en les últimes dècades i, a més a més, van convertir en pública l’escoleta Pequelar. Ara, amb el PP al capdavant d’eixa Conselleria, i només uns mesos després, ja es deixa entreveure que serà ben minsa la inversió en esta matèria. Però el que és inexplicable i intolerable és que, el que ja estava compromés i absolutament necessari, es deixe ara de banda.
Tenim clar que anem a per totes. I que no deixarem que eixa decisió arribe de cap de les maneres a executar-se. Si cal, ens mobilitzarem i anirem allà on faça falta per tal que el nou Pequelar siga una realitat en la present legislatura. A pesar del PP i de VOX.
Carla Nebot - alcaldessa i portaveu de Compromís Betxí
L'Assemblea General de les Nacions Unides va designar al 25 de novembre com a “Dia Internacional de la Lluita contra la Violència cap a la Dona” amb l'objectiu de sensibilitzar, denunciar i reclamar polítiques públiques per a erradicar la violència de les quals són víctimes les dones a tot el món. Des de la nostra regidoria, ens sumem a la denúncia, la lluita i la conscienciació per evitar aquesta "lacra" que atemoreix i condemna a viure en por a una part del nostre poble.
La violència contra les dones és una realitat, però no es tracta d'una novetat. La nostra cultura mare, en la qual tots ens hem criat, havia reservat un paper a la dona submís, on eren sols alguns mascles qui, per dret diví (tal vegada hauríem de discutir ací sobre quin és el sexe dels àngels), decidien el correcte, l'incorrecte o el que és immoral.
Amb les revolucions liberals, si bé les dones van contribuir a la lluita tant com els homes, amb clars exemples com Olympe de Gouges o Etta Palm, la seua posició no va ser reconeguda i va ser un patriarcat (societat on el poder és ostentat sols per homes) el que va controlar naixent el poder polític. Però la seua lluita no va ser oblidada, i amb el naixement del moviment obrer, de les arrels del qual surt el PSPV-PSOE, també naix el feminisme: un llarg camí de lluites i reivindicacions que ens han dut a l'actual teòrica igualtat jurídica i civil entre homes i dones.
Teòrica, llegiu bé, per què a pesar que sobre el paper la situació és així, la realitat ens diu una altra cosa. Ens centrarem sols en la violència: violacions grupals, agressions, abusos, maltractaments... massa sovint les notícies ens mostren un món en el qual, homes i dones no conviuen en igualtat. Recents estudis ens mostren com entre joves de 15 i 29 anys, la majoria (tant entre xics com entre xiques) no creuen que la violència de gènere siga un problema real. A més, i açò és encara pitjor, una mínima part no considera que la violència psicològica, com mirar el mòbil o voler dictar la forma de vestir o amb qui et relaciones, forme part d'aquesta xacra. Un panorama esgarrifador, perquè qui pensa així és el futur.
En alguna cosa hem fallat com a societat quan una generació amb tant d'accés a la informació no creu el que veu. Alguna cosa hem fet malament com a poble quan no s'identifica com un abús aquestes actuacions sobre la meitat de la població: les dones. Entre abril i juny de 2023 va haver-hi a Espanya un total de 47.063 dones víctimes i es van presentar 48.227 denúncies. A la fi d'octubre eren 51 les dones assassinades per les seues parelles o exparelles.
Nosaltres, no sols com a socialistes o com a regidors, sinó com a persones, no podem tolerar aquesta situació. Tots junts, per què aquesta lluita és tant d'homes com de dones, aconseguirem que la igualtat sobre el paper siga una igualtat real. Per això el nostre consistori es va unir el passat 25 de novembre a la lluita, alçant la veu tant com les papallones alcen el vol, amb elegància, amb delicadesa, però amb fermesa, amb diverses activitats, a les que tots vau estar convidats.
Però no és suficient. Necessitem actuacions fermes, compromís i l'esforç de tots, des dels més menuts als més majors, per què amb el pas del temps, la violència contra les dones que denunciem no tan sols el 25 de novembre, sinó diàriament, siga tan sols el record d'un temps passat que va durar més d'allò que la nostra societat es podia permetre.
Amb l'esforç de tots, units com el poble que som, o aconseguirem.
Carmina Montolio - regidora de Serveis Socials, igualtat i inclusió del PSPV-PSOE Betxí
El passat dia 25 d'octubre a Betxí vam perdre una oportunitat única. Després de 28 anys gestionant-se l'aigua en el municipi per part d'una empresa privada, teníem l'oportunitat de començar un procés per a acabar sent nosaltres mateixos els que ens encarregàrem d'este servei, tal com fan molts municipis. I aconseguir amb això que el servei siga més barat i de millor qualitat.
Però realment el que vam fer va ser tot el contrari, es va aprovar una memòria (amb el nostre únic vot en contra) en la qual en cap moment es contempla l'estudi d'esta opció, tal com demanàvem nosaltres. Es va aprovar una memòria a la qual li falten moltes dades importants, i la qual s'havia d'haver fet sense tantes presses.
Considerem que un tema de tanta importància havia d'haver tingut una major publicitat i una major informació als veïns/es, donant-los l'oportunitat de participar en esta decisió de tan llarg termini.
La participació ciutadana i la defensa de la gestió pública de la qual tant es parla en les seus autonòmiques dels partits que governen Betxí, ací pel que sembla no arriba.
Des d'Unides Podem-Esquerra Unida intentem, sense èxit, que se'ls donara més informació i veu als veïns i veïnes; que se'ns donara més informació i temps a la comissió encarregada d'elaborar la memòria i que s'escoltara experts en el tema de gestió pública d'este servei.
D'esta manera, es podrien haver afegit dades que considerem fonamentals per a la presa de decisions fundades i reflexionades, com un estudi de costos de la gestió del servei per part del mateix ajuntament.
En Unides Podem Esquerra Betxí sabem que no som experts en un tema tan tècnic com la gestió de l'aigua, però també sabem que, més de 100 municipis de menys de 20.000 habitants a la Comunitat Valenciana ho fan, i que suposa un gran benefici per als seus habitants.
I per este motiu, encara que pensem que havia d'haver sigut el mateix ajuntament el que ho fera, organitzem un acte a Betxí on vam portar a
un vertader expert, Francesc La Roca, i un exregidor d'un poble en el qual va ser una realitat i va suposar un benefici per a les seues gents,
Alex Vilanova.
En estes xarrades ens vam adonar que la majoria dels nostres veïns/as no sabien res d'este procés tan important, en el qual després de 28 anys de gestió privada de l'aigua, es planteja una nova concessió per a 25 anys més.
Cal afegir que després de la redacció d'estes línies primeres, l'atzar en forma de problema o avaria, ha volgut que fixem l'atenció en l'aigua potable, com si sabera la decisió tan rellevant que prendrem sobre ella, com si ens estiguera llançant algunes preguntes: s'ha invertit bastant en el manteniment de la xarxa pública d'aigua potable els últims 28 anys? Hi ha menys problemes o avaries en una xarxa d'aigua més sanejada?
En molts municipis com Bellreguard han donat resposta a estes i moltes altres preguntes i això és el que deia el regidor de l'aigua d'este municipi: “Des que prenem la decisió de "remunicipalitzar" el servei, l'Ajuntament de Bellreguard no ha parat d'invertir en una millora de la xarxa que, prop de 5 anys després, és innegable: amb major qualitat, més eficiència i més garanties. I tot això sense pujar en cap moment les tarifes”, estes frases estan tretes d'un article molt interessant que es pot veure en este enllaç.
https://saforguia.com/art/72031/bellreguard-invierte-otros-300000-euros-en-mejorar-la-red-de-agua potable
Paco Morán - regidor i portaveu d'Esquerra Unida - Unides Podem Betxí
COMENTARIS
Per a comentar cal iniciar sessió