top of page
ACTUALITAT

Els nostres llauradors al Port de Castelló

Parlem amb Juan Carlos Rodríguez, membre de la Junta Local de la Unió Llauradora i Ramadera de Betxí.

Redacció

1 de març de 2024, a les 8:00:00

Baptiste Safont


Juan Carlos és llaurador a temps complet, és autònom a agrícola, per tant, es dedica exclusivament als cítrics. El 7 de febrer va acudir com tants llauradors i llauradores al port de Castelló per reclamar la igualtat de tots els llauradors i la supressió de les bonificacions a les taxes per als cítrics provinents de països tercers. 


Aquests productes estrangers, no sols reben bonificacions quan arriben a les nostres costes (del 30 al 40%), sinó que durant el seu cultiu s’ha permés la utilització de productes fitosanitaris que al nostre país estan prohibits i que no compleixen la regulació pertinent afavorint l’entrada de plagues i fongs com el Phyllosticta citricarpa. A banda, segons destaca Juan Carlos, en aquests països la situació laboral és precària i mal remunerada, el que possibilitat que els seus costos siguen més baixos.


Un altre punt que afecta el camp és la burocràcia. “S’està posant molt dur i farragós per als llauradors. Per exemple, has de calcular els metres cúbics de branques que talles en l’hort. Això és només un exemple. El camp no està preparat i aquestes reformes van més ràpides que al que el camp es pot acoblar”. 


Baptiste Safont


La concentració va comptar amb un gran nombre de persones. Del nostre poble s’estima que van acudir al voltant d’una vintena. Per a Juan Carlos, la manifestació va estar un èxit i esperen que haja tingut repercussió. Remarca que “açò és una lluita (…) a ningú ens agrada, però així pareix que ens facen un poc de cas”.


La policia

Carles Peris, secretari general de la Unió


Els manifestants van ser desallotjats abans del que havien estipulat en la convocatòria, que es va desenvolupar de forma pacífica. En el moment del desallotjament els llauradors van oposar resistència. Juan Carlos no culpa a la policia atés que aquests sols estaven complint ordres. “Simplement, van fer la seua feina, i nosaltres vam fer la nostra que era reivindicar”.


Els llauradors han continuat amb les protestes. El sindicat de llaurador i ramaders La Unió junt amb altres associacions, ha organitzat durant aquest mes una concentració en Alacant el 12, una a Castelló el 15, una tractorada a Madrid el 21 i una altra a Castelló el 22, sumant-se a la del dia 7 de febrer. 


Després de la protesta del dia 7, Rubén Ibáñez president de PortCastelló s’ha compromés a revisar les bonificacions del 40% a les importacions de cítrics.


COMENTARIS

Per a comentar cal iniciar sessió

Comments
Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page