top of page
ACTUALITAT

Com es presenta la campanya?

Jorge Gumbau Mollar

1 de novembre de 2023, a les 8:00:00


Arriba novembre i amb ell comença la campanya citrícola. Els agricultors ja ultimen els detalls i esperen veure reflectits els esforços de tot l'any. Les taronges primerenques com la P-23, Marisol, Dasol, ClemenRubi o Oronul han estat les protagonistes d’aquest primer mes de collita. Comença a ser freqüent als cafés, a les tertúlies matutines i esmorzars la frase popular: Com es presenta la campanya? Doncs ací va la resposta.


Segons el gerent tècnic agrícola de la Cooperativa agrícola de Betxí Raül Sanahuja Peris, s’espera un volum de taronja “similar o inclús inferior al de l’any anterior”. Recalca que hem tingut una primavera estranya, acompanyada d’un hivern rar pel que fa a meteorologia. Recordem que el passat mes de març fou semblant a un maig habitual i viceversa, emfatitza. També apunta que la floració fou molt bona, però que amb aquestes inversions tèrmiques els arbres es ressenten. “Quedarà una collita decent, però no tan bona com l’esperàvem”. Les últimes pluges de setembre creu que no han afectat la taronja primerenca, atés que aquesta no ha tingut temps d’assumir-les, però sí que beneficiaran a taronges més posteriors com la clemenules aportant-li més qualitat i calibre.“El clima està canviant, no és el mateix ara que fa deu anys”. Cada vegada trobem estius amb temperatures més extremes que es prolonguen durant altres estacions afavorint la desaparició de les estacions de transició. La calor no beneficia el control de les plagues perquè facilita la seua propagació. Actualment, algunes de les plagues que pateix el camp betxinenc són la mosca blanca, la mosca de la fruita, l’aranya oriental, l’aranya roja i el cotonet de Sud-àfrica. La importació de taronges de països amb poca regulació sobre les plagues contribueix a la contaminació dels nostres camps.

Raül considera que “els governs ens tenen un poc tirats de la mà de déu”, creu que no s’han posat a valorar seriosament aquest sector, ja que a Betxí almenys la meitat de la població té relació amb la terra. Crítica que s’importe taronja de països on gasten fitosanitaris que són perjudicials per a la salut, que ací estan prohibits, i on la mà d’obra és molt més barata, en part per les condicions laborals. Advoca per un equilibri i que tots puguen competir amb les mateixes condicions.

COMENTARIS

Per a comentar cal iniciar sessió

Comments
Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page