top of page
ACTUALITAT

Blanca de la Rosa: Montant betlems des dels quatre anys

Jorge Gumbau Mollar

1 de gener de 2024, a les 8:00:00


El passat 8 de desembre es va inaugurar a la Sala de la Volta del Palau Castell de Betxí l'exposició del betlem de Blanca de la Rosa. Fa més de cinquanta anys que fa el seu betlem, “des dels quatre o cinc anys, i ara en tinc 57, figurat”. De xicoteta anava a una escola de monges on també el muntaven, aquest fet que succeïa any rere any es va convertir en una tradició i cada any el muntaria fins a l'actualitat.


Aquesta recreació de la nativitat de Jesús cada any es va fent més gran, encara que enguany té cinc metres menys pel fet que li ha faltat temps per muntar-lo segons ens conta l'artista. Blanca va integrant tots els elements que té a la seua disposició i si descobreix alguna cosa nova, fa per incorporar-la a la seua creació. Una vegada mentre feia el Camí de Santiago va passar per Burgos i va veure un betlem amb una casa de bruixes i una bandada de coloms, cosa que li va cridar l'atenció i va decidir incloure-la al seu naixement. L'explicació és que no són bruixes roïnes, són bruixes bones que donen sort i expandeixen els seus conjurs amb la bandada de coloms, que fan de transmissors.Els materials que Blanca fa servir són principalment el cartó, l'escaiola, i el poliestiré, a banda també utilitza altres recursos naturals com pedres per fer ribassos, o plantes que es troba a les voreres dels camins. És un betlem artesanal, ja que tots els elements estan fets a mà. Blanca afirma que és conservadora pel que fa als elements típics del betlem; tanmateix, ha decidit introduir elements típics valencians com la barraca valenciana, puix considera que no trenquen l'estètica tradicional.


Totes les coses tenen el seu punt de misteri i un element misteriós als betlems és el caganer, aquest naixement en té cinc. Blanca recalca que l'entreteniment dels xiquets que han visitat l'exposició ha estat trobar els caganers i que ja els han trobat tots.


Habitualment el muntava a la seu del Partit Socialista de Betxí, però enguany per donar-li visibilitat, atés que és una acció benèfica per recaptar fons per lluitar contra el càncer, ha decidit localitzar-lo en la sala de la volta del Palau Castell de Betxí.

COMENTARIS

Per a comentar cal iniciar sessió

Comments
No se pudieron cargar los comentarios
Parece que hubo un problema técnico. Intenta volver a conectarte o actualiza la página.
bottom of page