top of page
ACTUALITAT

Alberto Ibañez i el seu equip de llarguets guanyen el mundial

Com ha estat la trajectòria d’aquest aficionat a l’ornitologia?

Jorge Gumbau Mollar

1 de març de 2024, a les 8:00:00

Alberto Ibañez Meneu, veí de Betxí ha guanyat el Campionat Mundial d’Ornitologia després de llargs anys de dedicació. Va començar a interessar-se en els pardalets quan tenia catorze anys i caçava en l’enfilat, els pardals que caçava els creuava amb paixarells perquè segons advertia cantaven més fort i atreien els pardals de pas. 


Fins a l’any 2000 va estar caçant a l’enfilat i quan van prohibir aquesta modalitat de caça va passar a criar canaris, “com a hobby” segons ell destaca. Una de les llavors de canaris que cria és el llarguet, un tipus de canari amb una llargària de 17 centímetres com a mínim que va sorgir en Borriana cap als anys quaranta del segle passat. Després de vint anys criant, un amic seu molt entengut en la raça: José Tormo Ferri, el va animar a inscriure’s en les competicions. De tal manera l’any 2023, Alberto, es va decidir a concursar obtenint els seus canaris molt bones puntuacions.


D’algunes localitats on ha anat a concursar destaca Alcanar, on va guanyar 5 primers premis, 2 segons i 3 tercers; en el One Day Show de Pego, on va guanyar un segon premi en la categoria “hipocromo”; Carcaixent, on va quedar en bona posició; Altura on va guanyar amb un equip de 4 pardals, que després va portar al mundial de Talavera de la Reina i van tornar a guanyar. “Ha estat sorprenent i la veritat, primer no m’ho creia”.

Altres betxinencs que han obtingut reconeixement en el campionat mundial han sigut Julio Franch, guanyant 2 primers premis i Moisés Ramírez que ha obtingut un segon premi.


Intalacions per a la criança dels pardals


Després de veure els resultats aconseguits ha decidit incrementar el nombre de parelles, que han passat de 30 a 80. Les esperances són altes, ha comprat 400 anelles i fins que no les esgote no pararà la temporada de cria. Alberto dedica la major part del seu temps lliure a estar amb els seus exemplars, que li han donat prou alegries.


Ara es troba donant suport als seus amics José Tormo i Luís Mengual (un jutge reconegut en el sector), Cristian Marchal, Miguel Crespo i Fernando Berenguer que intenten estandaritzar el llarget en monya, una subraça dins del llarguet i que encara no està reconeguda per la C.O.M (Confédération Ornithologique Mondiale).


Alberto Ibañez Meneu amb la seua filla


Alberto Ibáñez està content amb el rendiment dels seus canaris i il·lusionat per tornar a participar en el mundial l’any vinent. A banda de la bona relació amb els seus companys ornitòlegs, destaca que el suport de la seua família ha sigut crucial. 

COMENTARIS

Per a comentar cal iniciar sessió

Comments
Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page