top of page
CULTURA

Més curiositats de la mort de Josep Traver i Bautista Doñate

Alfredo Remolar Franch

1 de juliol de 2024, a les 7:00:00


Segons vam veure en l'article de Jorge Gumbau sobre Traver en el número anterior de Som Betxí, a la mort del director i subdirector de la Banda Talia en el mateix any de 1909, els músics es van emportar els instruments a les seues respectives cases. Els arxius de partitures i altres objectes van anar a parar al domicili de Juan Bautista Doñate, aleshores subdirector de la societat. I allí van estar més de cent anys, passant la guerra de 1936, i tota la postguerra, fins als temps actuals.


Fins que fa alguns anys, el net de Juan Bautista, Don Juan Vicente Blasco Doñate, músic de la nostra Banda des dels tretze anys i fins no fa molt, va trobar entre les partitures d'aquells temps alguna cosa que li va cridar l'atenció. Es tractava res més ni més ni menys que de les dues batutes de Josep Traver i de Bautista Doñate, de la primera dècada del segle XX.


I un bon dia em va notificar a mi personalment esta troballa, així com la idea que tenia d'entregar a la Unió Musical de Betxí totes dues batutes. I així es va fer en la festa de Santa Cecília de 2019. Quedem en què posaríem en un marc adequat les dues batutes per a ser exposades en el museu de la nostra Societat Musical, en el local de l'Escola de Música, primer pis de l'Auditori. I allí estan per a tot el que vulga visitar-les, en horaris de la nostra Escola, segons es mostren en la fotografia que acompanya este article. Més de cent anys han tardat estes dues relíquies a tornar a la seu de la nostra Banda de Música, gràcies a la gentilesa de Juan Vicente Blasco Doñate, a qui ja se li va agrair el seu gest en la festa esmentada, encara que no està de més reiterar este agraïment des d'estes modestes línies.

COMENTARIOS

Para comentar es necesario iniciar sesión

Comments
Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page