top of page
ESPORTS
SENDERISME

La Penya Saganta d’Espadella

Històries del Club de Senderisme de Betxí

Alfredo Remolar

1 de juliol de 2024, a les 7:00:00


Hui parlarem d'una muntanya emblemàtica en les nostres marxes senderistes per la nostra província al llarg dels últims vint anys. Ens referim a la Penya Saganta, una muntanya desconeguda per a la majoria dels veïns i veïnes del nostre poble i que ens era també desconeguda a nosaltres abans de la pràctica del senderisme.


Allà per l'any 2002 vaig tindre les primeres notícies d'este cim. En aquelles primeres excursions eixíem del poble d'Aiòder, perquè no coneixíem altres sendes. Així vam estar durant quatre o cinc anys. Fins que l'any 2006 em vaig assabentar que la via —diguem principal— per a anar al Saganta, eixia des del poble d'Espadella.


I allí ens en vam anar un dia d'abril d'eixe any el meu fill Alfred i jo a inspeccionar el terreny. Ens va agradar la ruta, tant que des de llavors totes les eixides a este pic les hem estades fent des d'este últim poble esmentat. Mirant el mapa podem veure que Saganta està entre Espadella i Aiòder, per la qual cosa els temps de marxa són molt semblants.


Quan es passa per la carretera d'Onda a Montanejos, a l'altura d'Espadella i mirant a l'esquerra, podem veure la impressionant silueta del pic Saganta, tal com es pot observar a la foto que acompanya este article. Diguem que el Club de Senderisme de Betxí ha visitat este cim en catorze ocasions, segons els meus arxius, la qual cosa dona una idea de ser una marxa molt agradable. La pujada és per la part sud i contràriament al que fa pensar l'aspecte de la muntanya per la part nord, que és el que anem a la foto, no té cap dificultat, perquè no hi ha un desnivell exagerat. Espadella està a 290 metres d'altitud i el pic Saganta a 720 metres. Des del nostre poble podem veure esta muntanya si ens situem en algunes parts del terme, en zones de Miralcamp i Molillop. Mirant cap a Onda, un poc a la dreta, veurem una muntanya tallada a pic com una paret llisa que ens cridarà l'atenció. És la Penya Saganta. Diguem finalment que la vista des del pic és excepcional, amb els pobles de l'Alt Millars, la Plana, les Columbretes, Sant Antoni, etc. Tot als nostres peus.
COMENTARIOS

Para comentar es necesario iniciar sesión

Comments
Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page