top of page
ESPORTS

Final d’any amb el club de senderisme

El Club de Senderisme de Betxí ha dut a terme diverses activitats durant la primera quinzena de desembre

Club esportiu de senderisme de Betxí

1 de gener de 2024, a les 8:00:00

Vam començar el mes amb el tradicional sopar de Nadal que cada any celebrem, encara que bastant anticipat. El sopar ens serveix per a recordar les eixides que hem fet durant aquest any i per pensar noves propostes entre tots. 


En totes les excursions es fan fotografies dels participants i dels paisatges i és en aquest sopar quan les veiem tots junts. És gratificant veure en uns minuts totes les eixides gaudides al llarg de l’any. 


El sopar no podia ser molt llarg perquè l’endemà diumenge teníem una cita amb la muntanya. L’opció triada va ser les Coves del Tinent i del Tronc al terme d’Artana, una excursió curta i de dificultat baixa. 


Vam iniciar l’ascens cap a la cova del Tinent i com a teló de fons contemplàvem la penya de Migdia. 

Amb un temps primaveral vam continuar cap a l’altra cova, sense perdre de vista les pedres Cavalleres, pedres gegantines que sembla que pugen a cavall.  L’entrada a la cova del Tronc va ser el lloc triat per a esmorzar i finalitzat aquest moment vam seguir el camí de tornada cap a Artana. Allí vam poder visitar un corral típic per guardar el bestiar i també un forn de calç. Exemples tots dos de les activitats econòmiques del passat. 

Amb aquesta visita es va donar per finalitzada l’excursió.


Si bé el primer diumenge la ruta va ser curta, per a la festivitat del dia de la Constitució ens esperava una proposta més llarga però molt atractiva i abellidora. Alguns senderistes del club van organitzar una eixida circular per a tot el dia: Atzeneta-Benafigos-Atzeneta, d'uns 20 km aproximadament, amb una dificultat mitjana alta. 


Vam recórrer una ruta que unia les localitats d’Atzeneta i Benafigos. Dues poblacions de la comarca de l'Alt Maestrat, a l’interior de la província de Castelló. 


El nostre punt de partida va ser l’ermita de Sant Gregori. Ens vam equipar el millor possible amb gorra, guants i bufanda perquè el temps així ho requeria, estàvem a menys un grau. Això sí, una vegada iniciada la marxa, al cap d’una estona, ja ens sobrava tot. 


La primera dificultat que vam tenir va ser trobar l’eixida. A cada expert en Wikiloc li deia per un lloc, però seguint el bon criteri dels guies van encertar l’inici. 


Els 16 senderistes que anàvem començàrem a caminar pels camins amples del Pla d’Atzeneta. Durant tota la ruta es van combinar trams de camins amb trams de senda i de vegades també xicotets recorreguts per carretera. 


Tant els camins com les sendes no presentaven cap dificultat, exceptuant un tram en un barranc que la senda no estava senyalitzada i estava plena d’argelagues i coscoll, que dificultava el pas. 


El paisatge que ens va acompanyar van ser majoritàriament camps abancalats d’oliveres, ametlers i garroferes combinats amb una arquitectura rural abandonada de masos, aljubs i llavadors.  


En mig d’aquest entorn vam esmorzar i vam continuar pujant fins a arribar a Benafigos, on creiem que ens esperava un “carajillo”, però malauradament, l’únic bar que hi havia ha tancat i no vam complir els nostres desitjos. 


Visitem la plaça i els carrers de la població que són testimoni del despoblament rural. Benafigos va arribar a tenir 1.000 habitants a principis del segle XIX i actualment a penes supera el centenar. El silenci del poble és interromput per les nostres veus que es desplacen cap a fora de la població. 

En el retorn cap a Atzeneta contemplem magnífics paisatges. Baixem ràpidament pels barrancs i prompte arribem al pla.  


Són les dues de la vesprada i ja és hora de dinar. La fortuna ens fa trobar un mas abandonat que ens acull en la seua entrada i el sol ens escalfa mentre mengem les nostres viandes. 


Ara només ens quedava una hora per a arribar al nostre punt de partida i finalitzar així la ruta d’aquest dia. Com sempre tots contents i contentes tornem a casa. 


Per acabar, parlarem de la darrera activitat que ha realitzat el Club. Ha estat la instal·lació d’un xicotet naixement als peus del Solaig. 


Aquesta nova proposta naix de la iniciativa d’alguns senderistes del club molt aficionats als betlems. S’uneix una tradició nadalenca amb la visita a la nostra muntanya més emblemàtica i ens serveix per a desitjar-vos BON NADAL. 

Us animem que pugeu al Solaig i busqueu el xicotet betlem. Allí podreu escriure els vostres desitjos per al pròxim any 2024. 


També us animem que participeu en les activitats que organitza el Club de Senderisme de Betxí i que es feu socis. Tothom està convidat.

COMENTARIOS

Para comentar es necesario iniciar sesión

Comments
No se pudieron cargar los comentarios
Parece que hubo un problema técnico. Intenta volver a conectarte o actualiza la página.
bottom of page