top of page
NATURA

El regne fungi

Yolanda Cózar

1 d’octubre de 2023, a les 7:00:00

Bolet saprotròfic.

El regne fungi és un dels 5 regnes generals amb els quals es classifiquen els éssers vius. A aquesta categoria pertanyen els bolets, fongs, floridures, llevats… Ara que estem en tardor, normalment es donen les condicions d'humitat, temperatura i estacionalitat adequades perquè apareguen els bolets que més coneixem. Encara que pel mateix, també hi apareixen en primavera o inclús dues voltes a l'any alguns tipus, com per exemple la múrgola o el bolet de xop.


En realitat, el que coneixem com bolets són els encarregats de produir les espores que és el mecanisme amb el qual es reprodueixen els fongs. Es podria dir que són l'aparell reproductor del fong. El fong és un organisme que habita baix terra o dins d'altres elements com arbres, troncs, etc., i pot ocupar extensions inclús superiors a 1 km. Està compost per filaments molt menuts anomenats hifes i en el seu conjunt rep el nom de miceli. Les hifes són les encarregades d'absorbir nutrients i ho poden fer de tres formes: consumint matèria orgànica morta del sol o altres elements com corfes o restes vegetals o excrements (fongs saprotròfics), col·laborant amb les arrels d'arbres o plantes intercanviant substàncies elaborades amb minerals i aigua (fongs simbionts) i parasitant la matèria orgànica d'éssers vius produint perjuí a aquest (fongs paràsits).


Rovelló o escrata-sang, fong simbiont.

Però bé, anem al que ens interessa a la majoria, els bolets comestibles. El que solem tindre més a l'abast és el rovelló, que necessita la presència del pi per a fer l'intercanvi de nutrients, encara que no necessàriament apareix baix dels pins (ja hem dit que el fong en si pot ocupar un espai al subsol ben gran), pot aparéixer en mig de la pastura, entre les roques com a la foto, baix d'una garrofera o entre el llentiscle. També la varietat siullus que no és molt apreciada, però si és comestible. I altra varietat que normalment trobem pel terme és el moixernó o tassa de bruc. Una guia molt recomanable és el llibre Bolets del País Valencià, d'Antoni Belda Antolí, editat per la Universitat d'Alacant.


Normalment, hi ha bons anys de bolets i altres que les condicions no són les més afavoridores, és normal. És convenient tindre clar que els bolets són un aprofitament forestal i, per tant, està baix la normativa de la llei forestal i no es poden agafar més de 6 kg per persona al dia, cal tallar-los amb ganivet o navalla i transportar-los en cistelles perquè es puguen repartir igualment les espores. Sols cal agafar els bolets que conega'm i deixar els altres perquè facen la seua funció. Cada volta apareixen nous estudis sobre tota la simbiosi que es realitza baix terra entre els micelis i les arrels dels arbres i plantes, tota una estructura poc estudiada fins ara, però que demostra que els arbres es comuniquen entre ells, comparteixen nutrients amb un arbre malalt o aigua. Per tant, respectem aquesta vida del bosc, agafem el que necessitem i realment aprofitarem i gaudim com sempre del bosc i els éssers vius que l'habiten.


Ens veiem a la muntanya.

COMENTARIOS

Para comentar es necesario iniciar sesión

Comments

Share Your ThoughtsBe the first to write a comment.
bottom of page