top of page
CULTURA

Dates valencianes a retindre

Joaquim Meneu

1 d’agost de 2023, a les 5:00:00

Vull destacar aquelles dates de la història d'esta terra en què els nostres avantpassats van ser protagonistes de primera fila en defensa dels interessos col·lectius. Ben mirat el 9 d'octubre de 1238 i el 25 d'abril de 1707 no va haver intervenció valenciana, van ser els de fora els qui van prendre les decisions, per això no figuren en la relació.


He d'agrair la informació facilitada pel professor V. Baydal, a la qual m'he permés afegir dates significatives dels primers moments de la Germania, tretes del llibre Moriscos i agermanats.


1329: 24 d'OCTUBRE. Proclamació dels Furs Nous de València, que s'aplicarien a la pràctica totalitat del territori i la població del Regne, després d'un període inicial de forta influència aragonesa.


1347: 1 de JUNY. La ciutat de València dona inici a la rebel·lió proclamant una Unió en defensa dels Furs, privilegis i llibertats del Regne de València, front a l'autoritarisme reial.


1348: 25 de MARÇ. Dirigents de la Unió, que pretenia assegurar una monarquia pactista, van fer que el rei Pere el Cerimoniós signara els capítols que posaven les bases del nou sistema.


1519: 4 de NOVEMBRE. Ambaixada dels agermanats al rei Carles per tal de posar fi a la situació de desgovern que s'agreuja a la capital i al Regne.


1519: 28 de DESEMBRE. Sanció oficial de la Junta dels Tretze, per la qual es reconeix l'organització dels oficis de la ciutat de València per a fer front a la situació d'emergència.


1520: 26 de MAIG. Entrada dels oficis en el govern de la ciutat, amb dos jurats que s'afegiran als quatre tradicionals.


1705; 18 d'AGOST. Proclamació de Carles III com a rei dels valencians a Dénia.


Com haureu pogut comprovar als valencians d'altres èpoques no els faltava coratge en la defensa dels seus drets. Gràcies a ells es va conformar una consciència nacional que va fer dels valencians un nou poble d'Europa.


Hui, en canvi, hem delegat la nostra representació en partits polítics d'interessos molt diferents als de la població valenciana. Està en joc la nostra continuïtat com a poble, però no n'acabem de ser conscients.

COMENTARIOS

Para comentar es necesario iniciar sesión

Comments
Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page