top of page
ACTUALITAT

Betxí acull unes jornades on l’agroecologia i la recuperació de varietats tradicionals d’hortícoles i fruiters han sigut els protagonistes

En el marc del projecte ‘Activem Betxí’, s’han organitzat unes jornades que han servit per a difondre coneixements necessaris per a que entre totes puguem contribuir a la pervivència de la biodiversitat cultivada. 

Connecta Natura

1 de setembre de 2023, a les 7:00:00


Es podria dir que la tendència a la desaparició de varietats locals de cultiu és imparable i irremeiable. Cada vegada més, observem com la diversitat cultivada es redueix en detriment d’unes fruites i unes verdures que han estat cultivats durant segles pels llauradors i llauradores de les nostres terres. Unes varietats que, si més no, destaquen per les seues qualitats alimentàries i particularitats varietals. És per això que, a través de les jornades realitzades en el marc del projecte ‘Activem Betxí’, les quals van tenir lloc el passat 25 de juliol i 3 d’agost, les assistents van poder aprendre tant a empeltar arbres fruiters com a extraure llavors d’un gran nombre d’hortícoles.A més a més, com a prova de la diversitat pròpia dels terrenys de cultiu de La Plana, es va celebrar el III Concurs de tomaca de varietats tradicionals 'Betxí amb tomaca'. Organitzat per l’ONG Pankara Ecoglobal i l’Associació Connecta Natura, va comptar amb 11 participants, els quals van portar tomates de totes les formes, colors i sabors: es van poder veure tomates rosades i grans, altres de verdes i acostellades i fins i tot, xicotetes i pardes! Fins a 40 assistents van poder tastar aquestes varietats i deliberar les seues preferències. Un concurs que va acabar amb l’entrega de tres lots de productes ecològics i de proximitat als tres finalistes, de la mà de l’alcaldessa Carla Nebot i el regidor d'Economia, Personal, Seguretat, Comptes, Ocupació, Cooperació i Solidaritat, Luís Manuel Martín Ruíz de la Hermosa.Paral·lelament, els xiquets i xiquetes van poder gaudir d’un programa d’activitats vinculades a l’educació ambiental que van anar des de l’expressió artística amb motius orgànics fins a activitats de sensibilització amb els cicles de la natura. Addicionalment, va tenir lloc l’intercanvi de llavors de varietats d’hortalisses de tardor i hivern: la fava Reina Mora, l’enciam de Morella o el pèsol fi van ser algunes de les curioses varietats que es van poder aconseguir, entre moltes d’altres.Gràcies al finançament de la Fundació Novessendes i l’Ajuntament de Betxí i la col·laboració de Ruralnostra, des de l’Associació Connecta Natura es van dinamitzar aquestes dos vesprades d’estiu, on l’estima per l’agroecologia va ser motiu d’unió entre tots i totes les assistents. D’aquesta manera, es va revitalitzar la relació dels i les habitants de Betxí amb el seu patrimoni agrícola, a la vegada que es va posar en valor la capacitat d’autonomia que tenim com a societat per tal de conservar varietats tradicionals de fruiters i d’hortícoles.

COMENTARIOS

Para comentar es necesario iniciar sesión

Comments
Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page