top of page
ACTUALITAT

Alberto Ibañez i el seu equip de llarguets guanyen el mundial

Com ha estat la trajectòria d’aquest aficionat a l’ornitologia?

Jorge Gumbau Mollar

1 de març de 2024, a les 8:00:00

Alberto Ibañez Meneu, veí de Betxí ha guanyat el Campionat Mundial d’Ornitologia després de llargs anys de dedicació. Va començar a interessar-se en els pardalets quan tenia catorze anys i caçava en l’enfilat, els pardals que caçava els creuava amb paixarells perquè segons advertia cantaven més fort i atreien els pardals de pas. 


Fins a l’any 2000 va estar caçant a l’enfilat i quan van prohibir aquesta modalitat de caça va passar a criar canaris, “com a hobby” segons ell destaca. Una de les llavors de canaris que cria és el llarguet, un tipus de canari amb una llargària de 17 centímetres com a mínim que va sorgir en Borriana cap als anys quaranta del segle passat. Després de vint anys criant, un amic seu molt entengut en la raça: José Tormo Ferri, el va animar a inscriure’s en les competicions. De tal manera l’any 2023, Alberto, es va decidir a concursar obtenint els seus canaris molt bones puntuacions.


D’algunes localitats on ha anat a concursar destaca Alcanar, on va guanyar 5 primers premis, 2 segons i 3 tercers; en el One Day Show de Pego, on va guanyar un segon premi en la categoria “hipocromo”; Carcaixent, on va quedar en bona posició; Altura on va guanyar amb un equip de 4 pardals, que després va portar al mundial de Talavera de la Reina i van tornar a guanyar. “Ha estat sorprenent i la veritat, primer no m’ho creia”.

Altres betxinencs que han obtingut reconeixement en el campionat mundial han sigut Julio Franch, guanyant 2 primers premis i Moisés Ramírez que ha obtingut un segon premi.


Intalacions per a la criança dels pardals


Després de veure els resultats aconseguits ha decidit incrementar el nombre de parelles, que han passat de 30 a 80. Les esperances són altes, ha comprat 400 anelles i fins que no les esgote no pararà la temporada de cria. Alberto dedica la major part del seu temps lliure a estar amb els seus exemplars, que li han donat prou alegries.


Ara es troba donant suport als seus amics José Tormo i Luís Mengual (un jutge reconegut en el sector), Cristian Marchal, Miguel Crespo i Fernando Berenguer que intenten estandaritzar el llarget en monya, una subraça dins del llarguet i que encara no està reconeguda per la C.O.M (Confédération Ornithologique Mondiale).


Alberto Ibañez Meneu amb la seua filla


Alberto Ibáñez està content amb el rendiment dels seus canaris i il·lusionat per tornar a participar en el mundial l’any vinent. A banda de la bona relació amb els seus companys ornitòlegs, destaca que el suport de la seua família ha sigut crucial. 

COMENTARIOS

Para comentar es necesario iniciar sesión

Comments
Kommentare konnten nicht geladen werden
Es gab ein technisches Problem. Verbinde dich erneut oder aktualisiere die Seite.
bottom of page