top of page
NATURA

“Aspàrragus Time”

Yolanda Cózar

1 d’abril de 2024, a les 7:00:00

Manoll de brots d'espàrrecs.


A qui li agrada fer espàrrecs? I menjar-los? Em consta que hi ha moltes persones a qui els agrada collir-los i no menjar-los (segurament també al revés) i estem els qui ens agrada fer ambdues coses, com passa amb els bolets. A voltes he coincidit en algú que per més esparregueres que hi haja no veuen cap i altres tenen com un radar als ulls que veuen inclús els més camuflats. De qualsevol manera, fer espàrrecs, per a mi, és molt entretingut i superior a les meues forces, sortir a passejar sense cap intenció, veure el primer i dir: no, no veuré més no paga la pena agafar-lo, i després començar a veure més i acabar agafant un grapat com el de la foto o molts més si vas amb tota la intenció.


Normalment, els brots apareixen a la primavera, encara que si s'han donat condicions de temperatura i aigua també es poden trobar en hivern. Les esparregueres que podem trobar per les nostres terres solen ser la “triguera” o bord i la “borriquera”, que per la seua forma punxosa se sembla a les argelagues. L'espècie que es cultiva és la Asparagus officinalis, valorada per les seues propietats culinàries. També hi ha espècies ornamentals que s'utilitzen en floristeria, i altres com l'esparraguera blanca, que presenta unes baies globoses com a fruits i que és especialment punxosa amb un tronc ben dur. És una planta perenne i les seues flors poden ser blanques, verdes o groguetes, totes xicotetes. 


La de l'esquerra és una esparreguera borriquera i la de la dreta una triguera o borda.


Hi ha diverses dades curioses sobre les esparregueres, la primera és que de les seues tiges s'ha fabricat paper de bona qualitat i amb les seues llavors es pot preparar un succedani del café. També algun rizoma és comestible i és sabut que ja s'usava en temps dels romans. Una curiositat molt curiosa és que alguna espècie és trepadora i sempre s'emboliquen en direcció contrària a les agulles del rellotge. I no puc deixar de nomenar el més característic quan es mengen espàrrecs i és l'olor de l'orina en metabolitzar-los i excretar-los i això és degut al fet que es generen substàncies que contenen sofre com els tiols o l'àcid asparagàsic. 


Bé, gaudiu de les pasqües, dels passejos per a fer espàrrecs i ens veiem a la muntanya.

COMENTARIOS

Para comentar es necesario iniciar sesión

Comments
No s'han pogut carregar els comentaris
Sembla que hi ha hagut un problema tècnic. Prova de tornar a connectar o actualitzar la pàgina.
bottom of page