top of page
REFLEXIÓ

És necessària la nostra llengua a Europa i al Congrés?

Antoni Meneu i Gaya

1 d’octubre de 2023, a les 7:00:00

La resposta és  clara i contundent: Sí. Per a tots aquells que estimem i volem un bon futur per al valencià és del tot necessari i convenient que la llengua pròpia dels valencians estiga present en totes les esferes de la societat. I és evident que la seua presència en un lloc tan important com el Parlament Europeu i el Congrés dels Diputats li donarà prestigi i rellevància social.


Hi ha diferents països com Canadà i altres europeus com Suïssa, Bèlgica o Finlàndia que utilitzen més d’una llengua als seus parlaments i ho accepten amb naturalitat, com haurien de fer ací també alguns partits com el PP o Vox.



No puc entendre des del meu punt de vista de filòleg que alguns partits polítics s’oposen a l’oficialitat d’una llengua com la nostra que ha donat a Europa personalitats tan insignes com  Ramon Llull, sant Vicent Ferrer, o els papes Borja només parlant de l’època medieval. Tots ells van utilitzar el català-valencià per tota Europa  i van aportar el seu saber per engrandir la cultura universal.

Si volem fer del valencià una llengua útil, vàlida per a tot i de futur hem de fer que ocupe tots els àmbits d’ús possibles. Que la nostra llengua siga vehicle normal i que s’utilitze al carrer i a l’escola, però també als mitjans de comunicació, al cinema, a internet, a l’esport, a la judicatura, al món festiu, a la universitat, a la religió i també al món de la política. I han de ser els nostres líders polítics els que més l’estimen i la usen, cosa que ja sabem que no fan ni el President de la Generalitat (sense competència en valencià) ni molts altres polítics del seu govern. Descarte ja els de Vox, que volen  la desaparició de totes les llengües que no siguen l’espanyol.


Ara més que mai: reconeixement oficial de la nostra llengua a Europa i al Congrés. Som més de 10 milions de persones que la parlem, moltes més que altres llengües que són oficials ja a Europa, com el finés, danés, croata, gaèlic irlandès , eslovè o lituà, per posar només uns exemples. Si la Unió europea té 24 llengües oficials, per què no una més?


COMENTARIOS

Para comentar es necesario iniciar sesión

Comments

Share Your ThoughtsBe the first to write a comment.
bottom of page